973 833 896
C/ Tarragona, 27 Lleida - 25005
Els certificats de professionalitat, regulats pel Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, són l'instrument d'acreditació oficial de les qualificacions professionals del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals en l'àmbit de l'administració laboral.
Acrediten el conjunt de competències professionals que capaciten per al desenvolupament d'una activitat laboral identificable en el sistema productiu sense que això constitueixi regulació de l'exercici professional.
Tenen caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional i són expedits pel Servei Públic d'Ocupació Estatal i els òrgans competents de les comunitats autònomes.
S'obtenen a través de dues vies:
PREGUNTES FREQÜENTS
És un document que acredita a un treballador/a en una qualificació professional del Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals.
– Cost Zero en les quotes a la Seguretat Social. Les Pimes tindran una reducció del Cost de la Seguretat Social en un 100%. En el cas d’aquelles empreses amb més de 250 treballadors, la deducció serà del 75%.
– La Formació es bonificarà deduint de les quotes a la Seguretat Social.
– Salari en proporció al temps de treball efectiu, 75% el 1r any i 85% el 2n i 3r any.
Són emesos pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SPEE) i per l’Administració Laboral de les Comunitats Autònomes.
Tant els títols de formació professional com els certificats de professionalitat tindran els efectes que els corresponguin d’acord amb la normativa de la Unió Europea relativa al sistema general de reconeixement de la formació professional en els Estats membres de la Unió i altres estats signataris de l’acord sobre l’espai Econòmic Europeu. Aquests títols i certificats acrediten les corresponents qualificacions professionals.
Per obtenir el certificat, l’alumne ha d’estar en possessió de les certificacions parcials de les diferents Unitats de Competència que componen el Certificat.
Per obtenir una unitat de competència té les següents vies:
Superar els mòduls formatius corresponents, mitjançant la realització i avaluació de les accions formatives pertinents.
Participant en les proves que sobre això convoqui l’administració corresponent per a aquesta UNITAT DE COMPETÈNCIA, basant-se en el Reial Decret 1224/2009 de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral o de vies no formals de formació.
Mitjançant la con-validació de la UNITAT DE COMPETÈNCIA per estar en possessió d’aquesta UNITAT a través de la Formació Professional del sistema educatiu.
Les administracions competents portaran un registre nominal per especialitats tant de les acreditacions de les UNITATS D’COMPETÈNCIA com dels Certificats que s’expedeixin.
Els Centres autoritzats per a l’impartició dels mòduls formatius hauran de lliurar a l’administració una acta d’avaluació dels alumnes que hagin participat, indicant en els termes d’apte / no apte la superació del mòdul. Aquesta acta serà el referent per a la Certificació de la Unitat de competència.
La formació es pot impartir de forma presencial, a distància, teleformació o mixta.
La norma que reguli cada certificat de professionalitat de determinar les condicions en què els mòduls formatius podran ser oferts en les diferents modalitats, en funció de la naturalesa dels continguts i dels col·lectius destinataris.
Aquells prèviament autoritzats per l’Administració Laboral o educativa pertinent.